Her geçen gün bir yenisinin eklendiği modern imalat yöntemleri, üretim teknolojilerinin gelişmesinde önemli rol oynar. Ancak bazı yöntemler vardır ki her ne kadar teknoloji gelişse de avantajları ile vazgeçilmezliğini korur. Buna örnek olarak döküm teknikleri verilebilir. En eski imalat yöntemlerinden biri olan döküm, demir ve demir alaşımlı ürünlerin istenilen şekle tam olarak girmesini sağlar. Aynı zamanda maliyetinin daha düşük olması, büyük hacimli işlemlerin yapılmasına olanak vermesi ve zaman açısından tasarruf sağlaması da avantajları arasındadır. “Döküm nasıl yapılır, çeşitleri nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
Paslanmayan paslanmaz çelik uzun zamandır popüler bir yapı malzemesi olarak müjdelendi. Bu, dayanıklılığı, mukavemeti, işlenebilirliği ve değişen derecelerde korozyon direnci nedeniyle yaygın olarak bilinen bir tercihtir. Bu çekici metal, hassas kaynak için ek bir zorluğa sahiptir. Paslanmaz çelik ile bir projeyi tercih etmeden önce paslanmaz çelik kaynağı dünyasını tartışmak zorunludur. Metali ve paslanmaz çeliğin en iyi kaynak tekniklerini detaylı olarak inceleyelim.
Paslanmaz çelik, minimum %10,5 krom elementi içeren bir demir-karbon alaşımıdır.. Krom elementi çeliği paslanmaya karşı koruyan temel bileşendir. İsmini bu çeliklerin, diğer çelikler gibi lekelenmemesi, korozyona uğramaması ve paslanmamasından almaktadır. Bu malzeme aynı zamanda, alaşım tipi ve kaliteleriyle detaylandırılmamış şekliyle, özellikle havacılık endüstrisinde korozyon dayanımlı çelik olarak da adlandırılır. Günümüzde, ürünün ömrü boyunca uygulandığı zorlu çevre şartlarında problemsiz bir şekilde çalışan birçok farklı ve kolayca ulaşılabilecek kalitelerde ve yüzey özelliklerinde paslanmaz çeliklere ulaşmak çok kolaydır. Günlük yaşamımızda da çatal-bıçaklardan, saatlere kadar bu ürünlerin çok geniş bir şekilde kullanıldığını görürüz.